Vom Thema belegte Seiten: < [1 2 3] |
Dyktowanie do komputera Initiator des Themas: Barbara Gadomska
|
Jaroslaw Michalak Polen Local time: 21:18 Mitglied (2004) Englisch > Polnisch SITE LOCALIZER
Arrakis wrote:
Tylko, że mówimy o Dragon Dictation, a ten pojawił się komercyjnie po polsku dopiero w tym miesiącu. Wcześniej bawili się z polskim oprogramowaniem do odbiorników GPS. Teraz tylko, kiedy toto się pojawi na PCta?
A po co miałoby się pojawić, skoro jest NaturallySpeaking? Inny sprzęt, inna filozofia... W przypadku PC nie ma sensu wysyłać obliczeń do serwera - współczesne procesory z łatwością radzą sobie z przetwarzaniem mowy.
Najważniejsze, że opracowali algorytmy dla języka polskiego - można przypuszczać, że trafią do następnej wersji NaturallySpeaking. | | |
Arrakis Polen Local time: 21:18 Englisch > Polnisch + ...
A po co miałoby się pojawić, skoro jest NaturallySpeaking? Inny sprzęt, inna filozofia... W przypadku PC nie ma sensu wysyłać obliczeń do serwera - współczesne procesory z łatwością radzą sobie z przetwarzaniem mowy.
Chyba sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie.
Najważniejsze, że opracowali algorytmy dla języka polskiego - można przypuszczać, że trafią do następnej wersji NaturallySpeaking. ... See more A po co miałoby się pojawić, skoro jest NaturallySpeaking? Inny sprzęt, inna filozofia... W przypadku PC nie ma sensu wysyłać obliczeń do serwera - współczesne procesory z łatwością radzą sobie z przetwarzaniem mowy.
Chyba sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie.
Najważniejsze, że opracowali algorytmy dla języka polskiego - można przypuszczać, że trafią do następnej wersji NaturallySpeaking.
Jak zostanie nazwane oprogramowanie jest zupełnie nieistotne.
Arrakis ▲ Collapse | | |
Tomasz Sienicki Dänemark Local time: 21:18 Mitglied (2007) Dänisch > Polnisch + ... Brak postępów? | Dec 1, 2015 |
Jabberwock wrote:
Najważniejsze, że opracowali algorytmy dla języka polskiego - można przypuszczać, że trafią do następnej wersji NaturallySpeaking.
Cztery lata minęły... i nic. | | |
Nie całkiem nic | Dec 6, 2015 |
... bo przecież "iUrządzenia" rozumieją naszą polską mowę bardzo dobrze, tylko dlaczego nie przechodzi to do użyteczniejszych dla nas tłumaczy systemów operacyjnych? | |
|
|
Polecam dokumenty Google | Feb 9, 2016 |
Po otwarciu dokumentu w Chrome możemy korzystać z wtyczki (voice dictation, skrót ctrl+shift+s) i dyktować po polsku po przestawieniu języka na polski w ustawieniach. Działa fajnie. | | |
Newton Dictate? | Jul 19, 2016 |
Czy ktokolwiek z Was korzystał z programu Newton Dictate? Najtańsza wersja jest za ok. 300 zł, kolejna ponad 2 tys. (dopiero w niej można dyktować bezpośrednio w innych programach).. Można obejrzeć filmiki na Youtube, wygląda fajnie. Nie ma niestety możliwości sprawdzenia programu, żadnych wersji demonstracyjnych. Byłoby super, gdyby ktoś opisał, jak program rozpoznaje polski i ile zużywa pamięci. | | |
Anna Polakow Polen Local time: 21:18 Niederländisch > Polnisch + ...
Wygląda interesująco, ale czy współpracuje z Tradosem? | | |
Newton i inne programy | Jul 22, 2016 |
Hej,
właśnie dostałem do testowania wersję START, cena 349 zł. Odpowiadając na Twoje pytanie – prawdopodobnie tak, ale dopiero w wersji Business, która kosztuje ponad 2 tys. zł. Jestem ciekaw, jak sobie poradzi Newton na jakimś prostym tekście.
Przedtem testowałem Skrybota i nie byłem zadowolony z jakości w wersji demo. Może to mój mikrofon - słuchawkowy, dołączony do Dragona. Z Dragonem chodził dobrze, więc może sam Skrybot jeszcze wymaga dopracowania albo na... See more Hej,
właśnie dostałem do testowania wersję START, cena 349 zł. Odpowiadając na Twoje pytanie – prawdopodobnie tak, ale dopiero w wersji Business, która kosztuje ponad 2 tys. zł. Jestem ciekaw, jak sobie poradzi Newton na jakimś prostym tekście.
Przedtem testowałem Skrybota i nie byłem zadowolony z jakości w wersji demo. Może to mój mikrofon - słuchawkowy, dołączony do Dragona. Z Dragonem chodził dobrze, więc może sam Skrybot jeszcze wymaga dopracowania albo należy kupić pełną wersję (która jest w sumie bardzo tania, bo tylko za 100 zł).
Przetestowałem 3 dodatki pozwalające na dyktowanie na polski poprzez API Google'a - jeden to rewelacja (Speechnotes). Jest nawet dodatek, który umożliwia dyktowania do okienek w innych programach (speechpad.pw), ale nie testowałem tego. Oczywiście zawsze jest kwestia poufności przy korzystaniu z Google, każdy musi sam ocenić i podjąć decyzję. Tak czy siak jakość bardzo dobra, działa szybko i nie wymaga szybkiego komputera. ▲ Collapse | |
|
|
Po kolejnych 7 latach... | Aug 26, 2023 |
... jestem nadal ciekawy, czego w tej chwili używają koleżanki i koledzy po fachu, którzy wolą mówić niż stukać w klawisze. | | |
Vom Thema belegte Seiten: < [1 2 3] |