polski cudzysłów Initiator des Themas: Izabella Kraus
|
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak wprowadzić polski cudzysłów? Z klawiatury mogę wpisać tylko ten: " ". W starym komputerze z Windows XP wpisywałam polski cudzysłów stosując Alt+kombinację klawiszy (chyba 091 i 093), ale w nowym z Windows 7 to nie działa. | | |
Dalej działa: dolny cudzysłów to ALT + 0132, górny to ALT + 0148 (na klawiaturze numerycznej) | | | Izabella Kraus Local time: 01:26 Englisch > Polnisch + ... THEMENSTARTER |
Jest tak, jak pisze Elżbieta. Najlepiej jednak przypisać ten skrót do jakiegoś klawisza za pomocą programu Autohotkey i skryptu kolegi Jabberwocka. | |
|
|
Joanna Rączka Polen Local time: 01:26 Mitglied (2009) Englisch > Polnisch + ... ustawienia regionalne | Jan 29, 2010 |
A jakbyś ustawiła sobie język na polski w ustawieniach regionalnych i językowych, to chyba ten polski cudzysłów (i wszystkie diakrytyki) powinien się sam zrobić.
Tak jest w XP, Visty nie znam, ale dlaczego miałoby być inaczej?
Można to też ustawić w Wordzie, w opcjach autokorekty odhaczyć zmień podczas pisania cudzysłowy proste na drukarskie. Chyba, że to nie o Word chodzi. | | | Iwona Szymaniak Polen Local time: 01:26 Mitglied Englisch > Polnisch + ... SITE LOCALIZER Automatycznie | Jan 29, 2010 |
Też mam tak jak Joasia. Kiedy piszę po polsku, mam polski cudzysłów, nie tylko w Wordzie, ale też w moim kotku, MEMOQ.
Kiedy piszę w innych językach, mam ten " ".
I. | | | Izabella Kraus Local time: 01:26 Englisch > Polnisch + ... THEMENSTARTER Bardzo Wam wszystkim dziękuję za info. | Jan 29, 2010 |
W ustawieniach regionalnych mam polski i jak piszę w wordzie, to cudzysłów automatycznei jest polski. Ale tutaj np. " już nie". Również w tag editorze automatycznie jest angielski, również gdy piszę po polsku. Nie za bardzo jarzę jak sprawić ten cud z automatycznym rozpoznawaniem. chociaż coś mi świta, że podczas instalacji była gdzieś opcja "automatyczne rozpoznawanie języka", którą lekkomyślnie zignorowałam.
W sumie nie jest źle, bo tych cudzysłowiów w tekstac... See more W ustawieniach regionalnych mam polski i jak piszę w wordzie, to cudzysłów automatycznei jest polski. Ale tutaj np. " już nie". Również w tag editorze automatycznie jest angielski, również gdy piszę po polsku. Nie za bardzo jarzę jak sprawić ten cud z automatycznym rozpoznawaniem. chociaż coś mi świta, że podczas instalacji była gdzieś opcja "automatyczne rozpoznawanie języka", którą lekkomyślnie zignorowałam.
W sumie nie jest źle, bo tych cudzysłowiów w tekstach technicznych jest stosunkowo mało i skoro znam wreszcie odpowiedni szyfr, to jestem uratowana. Nie wiem czy warto walczyć o to automatyczne rozpoznawanie, bo mam klientów, którzy życzą sobie, żeby ze względów technicznych zostawiać cudzysłowy angielskie, inni zaś życzą sobie polskie, więc jak by nie spojrzeć i tak gdzieś trzeba będzie przerabiać je na piechotę.
Za to jak trochę się odrobię (pewnie za jakieś 6 tygodni), to powalczę z tym skryptem jak radzi kolega Tomasz i w razie kłopotów poproszę o wsparcie. Watch this space .
Tymczasem pięknie dziękuję wszystkim za cenne wskazówki. ▲ Collapse | | | Uwaga, przeterminowany skrót klawiszowy | May 25, 2021 |
Skrót klawiszowy ALT + 0132 mający wprowadzić cudzysłów dolny wyżej w wątku nie działa na Windowsie XP - za to odwraca do góry ekran. Dość zabawne jak już się odwróci z powrotem, ale przedtem dość przerażające. | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » polski cudzysłów TM-Town |
---|
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business
Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.
More info » |
| Protemos translation business management system |
---|
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!
The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |