Vom Thema belegte Seiten: [1 2] > | Uwaga scam Initiator des Themas: Slawomir Nieciecki
|
Otrzymałem maila poniższej treści:
"Witam serdecznie,
poproszę o wybranie fragmentu tekstu w ramach próbki dla mamy
nadzieję naszego przyszłego stałego klienta (którego teksty w
efekcie
będziemy przekazywać Panu). Oczywiście my się z Panem za dane
tłumaczenie rozliczymy, natomiast klientowi chcemy
zaprezentować nasze możliwości poprzez właśnie okazanie
framgmentu ... See more Otrzymałem maila poniższej treści:
"Witam serdecznie,
poproszę o wybranie fragmentu tekstu w ramach próbki dla mamy
nadzieję naszego przyszłego stałego klienta (którego teksty w
efekcie
będziemy przekazywać Panu). Oczywiście my się z Panem za dane
tłumaczenie rozliczymy, natomiast klientowi chcemy
zaprezentować nasze możliwości poprzez właśnie okazanie
framgmentu
przełumaczonego tekstu. Poproszę o info który fragment jest Pan
skłonny przetłumaczyć o ile nie sprawi Panu kłopotu dana tematyka.
Poproszę również o info na jaki termin oraz kwotę za dane
tłumaczenie. Z góry dziękuję za odp.
W razie jakichkolwiek pytań prosze o kontakt."
Nie odpisałem, ale Pani zadzwoniła jeszcze przed 8.00 rano.
Głównym tematem rozmowy była płatność z góry.
Firma ta nie ma numeru NIP, nie jest podatnikiem VAT i legitymuje się tylko adresem, który należy umieszczać na fakturach.
Pozdrawiam
[Edited at 2013-07-04 16:21 GMT] ▲ Collapse | | | Joanna Rączka Polen Local time: 16:02 Mitglied (2009) Englisch > Polnisch + ... Ale o co chodzi? | Jul 4, 2013 |
Próbowali wyłudzić od Ciebie pieniądze poprzez klasyczny "overpayment scam"? Na to wskazywałaby propozycja przelewu z góry. Czy ostrzegasz, przed mailami o powyższej treści, szkalującym skądinąd zupełnie przyzwoitą firmę? Bo jeśli chcesz ocenić współpracę/próbę współpracy z jakąś firmą, to od tego jest Blue Board, a tu zgodnie z zasadami KudoZ nie wolno podawać nazw firm.
Outsourcers may not be discussed specifically. Posts or comments regarding a specific outso... See more Próbowali wyłudzić od Ciebie pieniądze poprzez klasyczny "overpayment scam"? Na to wskazywałaby propozycja przelewu z góry. Czy ostrzegasz, przed mailami o powyższej treści, szkalującym skądinąd zupełnie przyzwoitą firmę? Bo jeśli chcesz ocenić współpracę/próbę współpracy z jakąś firmą, to od tego jest Blue Board, a tu zgodnie z zasadami KudoZ nie wolno podawać nazw firm.
Outsourcers may not be discussed specifically. Posts or comments regarding a specific outsourcer (identified by name, reference, link or other means), whether positive or negative, are not permitted. (To indicate their likelihood of working again with a given outsourcer, site users should use the ProZ.com Blue Board.)
Pewnie zaraz moderatorka się tym zajmie. ▲ Collapse | | |
Edytowałem posta zgodnie z Twoją sugestią.
Czy firma jest przyzwoita to ciężko ocenić, bo na blueboard nie ma żadnych wpisów.
A ponieważ współpracy nie nawiązałem, to zapewne wpisu umieścić nie mogę, zgodnie z zasadami Proz. | | | Agnieszka Hayward (X) Polen Local time: 16:02 Deutsch > Polnisch + ... To ma być scam?! | Jul 4, 2013 |
O co Ci konkretnie chodzi? Bo ja tu nie widzę scamu.
I tak, Twój pierwotny post był wręcz napastliwy.
Zero konkretnych zarzutów, za to pełne dane firmy osoby, która Ci *ponoć* podpadła. | |
|
|
Chwileczkę...
* przedstawicielka firmy oferuje mi zapłatę z góry (wręcz na to nalega), w kwocie jaką sobie zażyczę,
* na pytanie o numer identyfikacji podatkowej firmy, który chciałbym umieścić na fakturze dostałem odpowiedź, iż firma takiego numeru nie posiada
* oferowany przelew ma być wykonany bez żadnej faktury
Tygru, wg mnie to jest scam. | | | Agnieszka Hayward (X) Polen Local time: 16:02 Deutsch > Polnisch + ...
Wcześniej nie widziałam informacji, że przelew ma iść bez faktury.
W takim razie coś tu rzeczywiście nie do końca ładnie pachnie... | | | Lucyna Długołęcka Polen Local time: 16:02 Englisch > Polnisch + ... In stillem Gedenken Tajemniczy scam | Jul 4, 2013 |
Ja też nie rozumiem, na czym ten scam miałby polegać, ale jeszcze bardziej nie rozumiem, jak ktoś może nie mieć NIP-u? Chyba tylko ludzie, którzy nigdy nie pracowali, nie mają go. Ew. cudzoziemcy. | | | Agnieszka Hayward (X) Polen Local time: 16:02 Deutsch > Polnisch + ... NIP a cudzoziemcy | Jul 4, 2013 |
Lucyno, long time no see.
Mój osobisty mąż cudzoziemiec ma NIP. Powaga. | |
|
|
Agnieszka Hayward (X) Polen Local time: 16:02 Deutsch > Polnisch + ...
...acz tylko osobisty. Bo nie prowadzi firmy. | | | Lucyna Długołęcka Polen Local time: 16:02 Englisch > Polnisch + ... In stillem Gedenken NIP a cudzoziemcy cd. | Jul 4, 2013 |
No, kopa lat, Tygru
Też się zdziwiłam, że Cię widzę...
Możliwe, że niektórzy cudzoziemcy mają NIP, ale chyba nie wszyscy, poza tym domyślam się, że Twój mąż w Polsce pracuje
W przypadku prowadzenia działalności jako osoba fizyczna NIP firmy to NIP jej właściciela, nie musi być odrębny. | | | overpayment scam | Jul 5, 2013 |
These new overpayment scams are a bit different, and they are really making the rounds. The biggest difference from classic overpayment scams is that you are offered a job instead of selling something. (...) there are several ways you can get scammed:
- You may experience identity theft.
- They may attempt to steal money directly from your bank account.
- You may receive bogus payments that you then deposit into your bank account, and then send them 85% to ... See more These new overpayment scams are a bit different, and they are really making the rounds. The biggest difference from classic overpayment scams is that you are offered a job instead of selling something. (...) there are several ways you can get scammed:
- You may experience identity theft.
- They may attempt to steal money directly from your bank account.
- You may receive bogus payments that you then deposit into your bank account, and then send them 85% to 95% of the money, which, of course, you lose.
(za: http://www.scambusters.org/overpayment.html)
Ciekawe... Wygląda na to, że rzeczywiście chodzi o jakąś formę oszustwa.
pozdr
whole grain ▲ Collapse | | |
Slawomir Nieciecki wrote:
Chwileczkę...
* przedstawicielka firmy oferuje mi zapłatę z góry (wręcz na to nalega), w kwocie jaką sobie zażyczę,
To nie jest "wskaźnik" scamu. Sama czasami otrzymuję takie płatności (przelewem na podstawie wystawionej przeze mnie faktury), w tym również od nowych klientów.
VAT ID do wyjaśnienia, poza tym nie widzę tu scamu; bardzo sympatyczny e-mail.
Slawomir Nieciecki wrote:
Chwileczkę...
* oferowany przelew ma być wykonany bez żadnej faktury
W poście powyżej piszesz "legitymuje się tylko adresem, który należy umieszczać na fakturach."
?
Ewa | |
|
|
Brak NIP-u wygląda bardzo dziwnie | Jul 5, 2013 |
Jw. | | | Iwona Szymaniak Polen Local time: 16:02 Mitglied Englisch > Polnisch + ... SITE LOCALIZER
O ile dobrze pamiętam, to była firma brytyjska, więc:
"Mandatory VAT Registration
Mandatory registration for VAT is required if a business’ turnover on which the tax could be applied exceeds the stated limit.
The current threshold applicable in 2012/2013 is £77,000 (2011/2012 - £68,000, 2008-2010 - £67,000, 2007/2008 - £64,000) and in situations where this amount has been exceeded in the prior twelve month period, registering for VAT becomes a lega... See more O ile dobrze pamiętam, to była firma brytyjska, więc:
"Mandatory VAT Registration
Mandatory registration for VAT is required if a business’ turnover on which the tax could be applied exceeds the stated limit.
The current threshold applicable in 2012/2013 is £77,000 (2011/2012 - £68,000, 2008-2010 - £67,000, 2007/2008 - £64,000) and in situations where this amount has been exceeded in the prior twelve month period, registering for VAT becomes a legal obligation". ▲ Collapse | | | VAT ID odpada w takim razie | Jul 6, 2013 |
(Choć na pytanie o Tax ID byłby do podania np. UTR). A co do reszty, to da się jakoś logicznie wytłumaczyć.
[Edited at 2013-07-06 22:51 GMT] | | | Vom Thema belegte Seiten: [1 2] > | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Uwaga scam CafeTran Espresso | You've never met a CAT tool this clever!
Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer.
Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools.
Download and start using CafeTran Espresso -- for free
Buy now! » |
| LinguaCore | AI Translation at Your Fingertips
The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |