Witajcie, istoty z zaświatów Initiator des Themas: Piotr Bienkowski
| Piotr Bienkowski Polen Local time: 04:56 Mitglied (2005) Englisch > Polnisch + ...
Nie, to nie jest spóźniony Halloween.
Tak się składa, że robię teraz rożne kosmiczne tłumaczenia, i było na marginesie wspomniane o "złotej płycie" z Voyagera. Z ciekawości spojrzałem, co na niej nagrano.
Przywitanie dla innych cywilizacji po polsku:
"Witajcie, istoty z zaświatów".
Załamka. Dobrze, że ewentualne istoty nie rozszyfrują znaczenia tych słów, bo cztery słowa to niewystarczający corpus. Inaczej, nie wiem, czy i... See more Nie, to nie jest spóźniony Halloween.
Tak się składa, że robię teraz rożne kosmiczne tłumaczenia, i było na marginesie wspomniane o "złotej płycie" z Voyagera. Z ciekawości spojrzałem, co na niej nagrano.
Przywitanie dla innych cywilizacji po polsku:
"Witajcie, istoty z zaświatów".
Załamka. Dobrze, że ewentualne istoty nie rozszyfrują znaczenia tych słów, bo cztery słowa to niewystarczający corpus. Inaczej, nie wiem, czy im by się spodobało, że zostały nazwane "creatures of the underworld".
Piotr ▲ Collapse | | | Lucyna Długołęcka Polen Local time: 04:56 Englisch > Polnisch + ... In stillem Gedenken Zaświat to też Kosmos | Dec 14, 2013 |
Przetłumaczono niefortunnie, fakt. Ale jak się głębiej zastanowić, ma to sens. Przecież Kosmos to dla nas nic innego jak za-świat. Jak prześledzić historie religii (niemal wszystkich), to się okaże, że bogowie (= bo to oznacza biblijne słowo Elohim) albo "Ci, Którzy Przybyli z Nieba" (Annunaki - z mitologii sumeryjskiej) to nic innego jak przybysze z Kosmosu!
Niektóre ludy Afryki mają określenie, które można przetłumaczyć jako między-świat - oznacza to przestrzeń as... See more Przetłumaczono niefortunnie, fakt. Ale jak się głębiej zastanowić, ma to sens. Przecież Kosmos to dla nas nic innego jak za-świat. Jak prześledzić historie religii (niemal wszystkich), to się okaże, że bogowie (= bo to oznacza biblijne słowo Elohim) albo "Ci, Którzy Przybyli z Nieba" (Annunaki - z mitologii sumeryjskiej) to nic innego jak przybysze z Kosmosu!
Niektóre ludy Afryki mają określenie, które można przetłumaczyć jako między-świat - oznacza to przestrzeń astralną pomiędzy ziemią a niebem (katolicy nazwali ją czyśćcem, zupełnie zmieniając tym samym jej sens (przestrzeń ta jest dziełem-skutkiem ubocznym eksperymentów prowadzonych przez Atlantydów). To tak na marginesie ▲ Collapse | | | Piotr Bienkowski Polen Local time: 04:56 Mitglied (2005) Englisch > Polnisch + ... THEMENSTARTER
My nie Sumerowie ani Afrykanie, a moje pierwsze skojarzenie z tym słowem to duchy i seans spirytystyczny....
Piotr | | | Lucyna Długołęcka Polen Local time: 04:56 Englisch > Polnisch + ... In stillem Gedenken
Moje uwagi to takie dygresje "na marginesie" | |
|
|
M.A.B. Polen Local time: 04:56 Englisch > Polnisch + ...
Po pierwsze, "istoty z zaświatów" mogą mieć kosmicznego gugla albo wszechświatowe TM-ki i sobie przetłumaczyć nawet 4 słowa
Po drugie, polskie tłumaczenie pewnie było z przetargu Ciekawe, czy ten ludzki wynalazek (przetargi) owe "istoty z zaświatów" znają ;D
Pzdr
M | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Witajcie, istoty z zaświatów Wordfast Pro |
---|
Translation Memory Software for Any Platform
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
Buy now! » |
| Pastey |
---|
Your smart companion app
Pastey is an innovative desktop application that bridges the gap between human expertise and artificial intelligence. With intuitive keyboard shortcuts, Pastey transforms your source text into AI-powered draft translations.
Find out more » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |