Hizmet İhracatı, KDV Initiator des Themas: cefican
| cefican Türkei Local time: 21:39 Englisch > Türkisch + ...
Merhabalar,
Forumda diğer başlıkları da inceledim ama tam olarak aradığımı bulamadım, mazur görün.
Muhasebeci arkadaşla bu konuda anlaşamadık. Müşteri yurt dışında, Türkiye'de ofisi yok, ödeme dolar ile olacak nitekim çeviri EN>TR olduğu için, nihayetinde ülke içinde yararlanılacağı için KDV dahil edilmelidir diyor. Bense müşteriyle anlaştığımız faturaya KDV'yi dâhil edersem faturanın kabul edilmeyeceğinden çekiniyorum. Bu konuda somut bir uygulama var mı? Teşekkürler. | | | Hizmet ihracı - KDV ve stopaj hesaplanmıyor | Feb 25, 2020 |
Merhabalar,
bu konuya hakim değilim ve teknik açıklama yapamayacağım. Ancak kendi muhasebecimin zamanında bana açıkladığına göre, yukarıda yazdıklarınızın neredeyse tamamı doğru. Ancak çevirinin EN>TR olması faydalananın Türkiye içinde olmasını zorunlu kılmıyor. Benim anladığım kadarıyla, burada esas olan verdiğiniz hizmeti satın alanın bunu nerede veya ne zaman kullanacağı değil, hizmeti satın alanın resmi olarak nerede bulunduğu. Yani siz b... See more Merhabalar,
bu konuya hakim değilim ve teknik açıklama yapamayacağım. Ancak kendi muhasebecimin zamanında bana açıkladığına göre, yukarıda yazdıklarınızın neredeyse tamamı doğru. Ancak çevirinin EN>TR olması faydalananın Türkiye içinde olmasını zorunlu kılmıyor. Benim anladığım kadarıyla, burada esas olan verdiğiniz hizmeti satın alanın bunu nerede veya ne zaman kullanacağı değil, hizmeti satın alanın resmi olarak nerede bulunduğu. Yani siz başlıkta da belirttiğiniz gibi bir hizmeti ihraç ediyorsunuz.
Elde ettiğiniz gelirin vergisini vermeniz gerekiyor ancak bu TR içindeki %20 stopaj-%18 KDV şeklinde yansımıyor, yıllık gelir vergisi içinde hesaplanıyor. Benim kestiğim makbuzlar da hakediş örneğin 1000 Avro ise makbuzdaki rakam 1000 Avro, herhangi bir KDV veya stopaj yok. Ancak gelir elde ettiğim için bunun vergisini ödüyorum.
Diğer arkadaşların katkılarını merak ediyorum. Ben bu işe başladığımda bu konularda uzmanlaşmış bir muhasabeci bulamadım, mevcut muhasebecim çok iyi ancak bazı şeyleri birlikte öğrenmek durumunda kaldık. Herhangi bir yeni bilgi iyi bir katkı olacaktır.
Elif ▲ Collapse | | | En sağlıklısı bağlı olduğunuz vergi dairesinden dilekçe yoluyla bilgi talep etmek olacaktır | Feb 25, 2020 |
"Nerede yararlanılacağı" konusu sanırım yoruma açık bir durum. Serbest çevirmenim ve yurt dışında kurulu müşterilerime dil çifti ne olursa olsun %0 KDV ile makbuz düzenliyorum. Bugüne dek hiçbir sorun yaşamadım. Muhasebecinizin düşünce şekliyle tüm Türkçeden İngilizceye çeviriler %0 KDV'ye tabi olmalı.
Makbuzu kestiğiniz kurumun bir çeviri bürosu olduğunu varsayarak örnek verecek olursam: Son müşteri Türkiye'de kurulu da olsa sizin muhatabınız yurt d�... See more "Nerede yararlanılacağı" konusu sanırım yoruma açık bir durum. Serbest çevirmenim ve yurt dışında kurulu müşterilerime dil çifti ne olursa olsun %0 KDV ile makbuz düzenliyorum. Bugüne dek hiçbir sorun yaşamadım. Muhasebecinizin düşünce şekliyle tüm Türkçeden İngilizceye çeviriler %0 KDV'ye tabi olmalı.
Makbuzu kestiğiniz kurumun bir çeviri bürosu olduğunu varsayarak örnek verecek olursam: Son müşteri Türkiye'de kurulu da olsa sizin muhatabınız yurt dışında kurulu çeviri bürosu olduğu için %0 KDV'li makbuz kesersiniz.
Elbette vergi memurlarının kanunları farklı yorumlamaları da sorunlara yol açabiliyor. Muhasebeciniz belki bu konuda daha önce benzer bir soruna tanık olmuş olabilir. En sağlıklısı bağlı olduğunuz vergi dairesinden dilekçe yoluyla bilgi talep etmek olacaktır. ▲ Collapse | | | ATIL KAYHAN Türkei Local time: 21:39 Mitglied (2007) Türkisch > Englisch + ... Bizimkisi bir vergi hikayesi | Feb 25, 2020 |
Öncelikle vergi uygulamalari ve oranlari tamamen belirli bir ülkeye özgüdür. Benim bildiğim kadariyla diğer ülkelerdeki müşteriler için yapilan çevirilerde herhangi bir KDV ilavesi olmuyor. Muhtemelen böyle bir ilave yaparsaniz müşteriniz bundan sonraki çeviri isini bir başka çevirmene yaptırır çünkü tekrar bir % 18 ödemek istemez.
Vergi dairesinden "dilekçe ile sorgulama" konusuna gelince, bir örnekle açıklama yapmak isterim. Ikibinli senelerin baslar... See more Öncelikle vergi uygulamalari ve oranlari tamamen belirli bir ülkeye özgüdür. Benim bildiğim kadariyla diğer ülkelerdeki müşteriler için yapilan çevirilerde herhangi bir KDV ilavesi olmuyor. Muhtemelen böyle bir ilave yaparsaniz müşteriniz bundan sonraki çeviri isini bir başka çevirmene yaptırır çünkü tekrar bir % 18 ödemek istemez.
Vergi dairesinden "dilekçe ile sorgulama" konusuna gelince, bir örnekle açıklama yapmak isterim. Ikibinli senelerin baslarinda benim bir VW marka aracim vardi. Bir gün işyerinden güçlükle izin alip aracimi muayeneye götürdüm. Oradaki memur bana aracimin belirli bir ay/seneye ait MTV borcunun olduğunu söyledi. Ben hep vergilerimi eksiksiz öderim ama belki de atlamisimdir diyerek benden talep ettikleri vergiyi orada ödedim ve muayeneyi yaptirdim. Aksam eve geldiğimde aracimin MTV makbuzlarina tekrar baktim. Bir de ne göreyim? Söz konusu aya ait vergiyi ben zamaninda ödemişim. Uzun lafin kisasi, vergi dairesine gidip (makbuz kopyalarini ekleyerek) bir dilekçe verdim. Birkaç ay sonra bir yanit geldi. "... herhangi bir vergi alacaginiz bulunmamaktadır" ibaresi ile. Bir avukatla tekrar konuyu açmak istedim. Alacaginiz para avukata gider dediler, yapmadım. Konu makbuzlari uzun süre sakladim. "Double taxation" nedir diye soran olursa diye. Sonra sinirlerimi bozduğu için saklamamaya karar verdim. Umarim nereye varmak istediğim yeterince açik olmuştur. ▲ Collapse | |
|
|
Emin Arı Türkei Local time: 21:39 Englisch > Türkisch + ...
Yurtdışına hizmet ihracatı KDV'den muaftır. | | | Hizmet İhracatı | Mar 2, 2020 |
Hizmet İhracatı vergilendirmesi, size işi verenin tarafın o an için geçerli ve güncel bir vergi numarası olmasıyla alakalıdır.
Örnek: AB içerisindesiniz. Müşteriniz diğer 26 ülkeden birinde ve vergi numarası yok. O durumda bulunduğunuz AB ülkesi KDV oranını ekler ve talep edersiniz.
AM içerisindesiniz, müşteri sizinle aynı AB ülkesinde, bu durumda müşteri ister kurum vergi numarası olsun, ister olmasın, KDV ekler ve tahsil edersiniz. ... See more Hizmet İhracatı vergilendirmesi, size işi verenin tarafın o an için geçerli ve güncel bir vergi numarası olmasıyla alakalıdır.
Örnek: AB içerisindesiniz. Müşteriniz diğer 26 ülkeden birinde ve vergi numarası yok. O durumda bulunduğunuz AB ülkesi KDV oranını ekler ve talep edersiniz.
AM içerisindesiniz, müşteri sizinle aynı AB ülkesinde, bu durumda müşteri ister kurum vergi numarası olsun, ister olmasın, KDV ekler ve tahsil edersiniz.
Bu sadece AB değil diğer ekonomi işbirliğ paktları için için de geçerli. Kuzey Amerika, Şangay 5 lileri vs.
Türkiye'de ise, kayıtlı bir şirket için doğru olan KDV uygulamamak.
Şahıslar, yani consumers-tüketiciler için ise dilerseniz, ekleyebilirsiniz. Eklediğinizde bunu devletle mahsuplaşırsınız.
Eklemediyseniz, ve tüketici olduğunu biliyorsanız, diğer tüketicilerle o müşteri arasında adaletszi davranmış olursunuz.
Ama yine de her iki durumda da KDV eklememeyi tercih edebilirsiniz.
Burada hizmetin nerede kullanılacağından ziyade, o işi size verenin vergisini nerede ödediği esastır. Vergisini Türkiye'de ödemediği ve burada bir ticari faaliyeti olmadığı sürece KDV yi ödemez.
Bu nedenle Türkiyeden Parise gidip oradan 1000 avroya ceket alan kişi, sınırdan çıkışta vergi iadesini talep eder ve iade alır. Halbuki bir dahaki ziyaretinde o ceketi bu defa o ülkede de giyiniyor olabilir.
Bu eklemelerin faydası olacağı düşüncesiyle
sağlıcakla
N. Yigit ▲ Collapse | | | Aziz Kural Türkei Local time: 21:39 Mitglied Englisch > Türkisch + ... Bu konu hakkında bilgim var sizinle paylaşıyorum | Mar 8, 2020 |
Full time tercüman olarak çalıştığım sıralarda çalıştığım firma yabancı bürolardan iş almama müsade ediyordu. Yasal olarak bu mümkün. Fatura keserken adım (tümünde olmasa bile) bir çok faturada gözüküyordu. Bazen ödemeyi doğrudan ev adresim üzerinden ve tümünde kendi banka hesabım üzerinden alıyordum. Yani bazı faturalarda firma ismi gözükmüyordu bile.
Fakat bir gün MUAF/Exempt olarak kestiğim faturalar (epey çoktu - 650 USD) iptal edildi v... See more Full time tercüman olarak çalıştığım sıralarda çalıştığım firma yabancı bürolardan iş almama müsade ediyordu. Yasal olarak bu mümkün. Fatura keserken adım (tümünde olmasa bile) bir çok faturada gözüküyordu. Bazen ödemeyi doğrudan ev adresim üzerinden ve tümünde kendi banka hesabım üzerinden alıyordum. Yani bazı faturalarda firma ismi gözükmüyordu bile.
Fakat bir gün MUAF/Exempt olarak kestiğim faturalar (epey çoktu - 650 USD) iptal edildi ve KDV talebi ile karşılaştım (Mali Müşavirden). Biraz tartıştık. Kendisi bana kanundan haberdar olduğunu fakat aynı kanunun 3 ciltlik bir mevzuatla düzenlemeye tabi tutulduğunu ve KDV kesilmesinin gerektiğini söyledi. Fakat iş tatlıya bağlandı çünkü eğer ücret Yabancı Ülkedeki bir Firmadan ve/veya yabancı bir bankadan geliyorsa ve yaptığınız işlem HİZMET kategorisinde ise KDV'den muafsınız çünkü o zaman ( ve ancak o zaman) HİZMET İHRACI sınıfı altına girilmekte.
Umarım faydalı olabilmişimdir...
Saygılarımla,
Aziz ▲ Collapse | | | Bizzat deneyimim | Mar 9, 2020 |
Merhaba
KDV geçerli değildir.
Ben yurtdışı kestiğim faturaları şöyle beyan ediyorum.
1- Önce yabancı şirkete bizim yazışma ortamında bir PDF fatura kesiyorum (sıradan invoice-resmiyeti yok TC açısından)
2- Ödemeyi aldığımda, TL'ye dönüştürüyorum (Bankadan, ödeme aracısından ve geçen sene de PayPal'dan)
3- Ondan sonra bu bozdurduğum USD veya EUR tutarı TL cinsinden bizim resmi faturaya yazıyorum.
(Benim faturalarım yazıcı �... See more Merhaba
KDV geçerli değildir.
Ben yurtdışı kestiğim faturaları şöyle beyan ediyorum.
1- Önce yabancı şirkete bizim yazışma ortamında bir PDF fatura kesiyorum (sıradan invoice-resmiyeti yok TC açısından)
2- Ödemeyi aldığımda, TL'ye dönüştürüyorum (Bankadan, ödeme aracısından ve geçen sene de PayPal'dan)
3- Ondan sonra bu bozdurduğum USD veya EUR tutarı TL cinsinden bizim resmi faturaya yazıyorum.
(Benim faturalarım yazıcı çıktısı için ayarlanmış, koçan değil, içinde kutucuklarını falan ben ayarladım, faturadaki her şey iki dilde, yazıyla bedeli bile hem Türkçe hem İngilizce yazıyorum en alta - ....... Turkish Liras and ....... Kurush gibi)
4- Faturaya girerken de
- Kime kesildiği kısmına ödeme yapan büroyu yazıyorum
- Büronun adı adresi yanına büyük puntoyla ve kırmızı renkle ülkesini yazıyorum
- Aşağıya ürün kısmına "çeşitli belgelerin şu dilden şu dile çevrilmesi" yazıyorum, adet 1 ve toplam ücret (ödenen) yazıyorum
- Aşağıya KDV ve Stopaj hanelerine kırmızı ve büyük puntoyla İHRACAT yazıyorum, başka bir şey girmiyorum.
- En alta toplamları (kur dönüşümünden elime geçen toplam para) rakam ve yazıyla yazıyorum.
Bu şekilde oluyor.
Bir de ürün kalemi yazdığım yerin altına yazıyla not düşüyorum.
Mesela "01 Mart 2020 itibariyle Payoneer ödeme şirketi tarafından uygulanan dönüşüm kuru uyarınca 1 ABD Doları x.xxxxx Türk Lirası olarak hesaplanmıştır" gibi.
Banka hesabıma gelirse de, döviz bozdurduktan sonra dekontta yazan kur oranını yazıyorum x.xxx olan kısma
Buraya işlem yapmak koşuluyla istediğiniz kur dönüşüm şirketini yazabilirsiniz.
Hangisini kullanıyorsanız.
İllaki Türk Bankası ya da Merkez Bankası kuru zorunlu değil.
Ancak önce dönüştürmelisiniz, dönüştürmeden bir şey yazarsanız bu suç olur.
İhracatta KDV söz konusu değil.
Ancak bu avantajdan çok dezavantaj sağlıyor.
KDV gideriniz olmayınca geliriniz yükselir, gelir verginiz de artar.
Kolay gelsin....
M. Ali
[Edited at 2020-03-09 07:09 GMT] ▲ Collapse | |
|
|
Soner Cubukcu Türkei Mitglied (2019) Englisch > Türkisch + ... SITE LOCALIZER Bu konudaki bildiklerimiz yanlış olabilir | Sep 3, 2021 |
Herkese merhaba,
Yalnızca yurt dışındaki şirketler için çalıştığım için bu konu geçenlerde benim de aklıma düştü ve kanun metni ile KDV istisnası maddesinin uygulanmasına ilişkin bulabildiğim kaynakları okudum.
Özetle bu KDV istisnasından faydalanabilmek için
- Hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılması ve
- Hizmetten yurt dışında faydalanılması,
gerekiyor.
İlk nokta (hizmet... See more Herkese merhaba,
Yalnızca yurt dışındaki şirketler için çalıştığım için bu konu geçenlerde benim de aklıma düştü ve kanun metni ile KDV istisnası maddesinin uygulanmasına ilişkin bulabildiğim kaynakları okudum.
Özetle bu KDV istisnasından faydalanabilmek için
- Hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılması ve
- Hizmetten yurt dışında faydalanılması,
gerekiyor.
İlk nokta (hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılması) açık, ancak hizmetten yurt dışında faydalanılması konusu tartışmalı. Özellikle İngilizceden Türkçeye yapılan çevirilerde hizmetten yurt dışında faydalanıldığını kabul ettirmek biraz zor görünüyor. Yurt dışına bilgisayar oyunları çevirisi yapan birinin isteği üzerine hazırlanan özelge, Türkçeye yapılan çeviriler söz konusu olduğunda vergi idaresinin bu çeviri hizmetini doğrudan "Türkiye'de faydalanılıyor" şeklinde yorumlamaya eğilimli olduğu kanaatini oluşturuyor bende. Aşağıya özelgenin bağlantısını koyacağım, ama özet olarak şöyle diyor:
"Buna göre, uluslararası niteliğe haiz ... Şirketine bilgisayar oyunları uygulamasına ilişkin verilen Türkçe çeviri hizmetinden Türkiye'de yararlanıldığından, söz konusu hizmetin KDV Kanununun 11/1-a maddesine göre hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir."
Özelgenin tamamına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
https://www.gib.gov.tr/ticaret-ltdsti
Ayrıca şu kısa değerlendirme yazısı da konuyu iyi açıklamış, bu özelgenin dışında birkaç örnek daha vermiş:
https://www.pwc.com.tr/tr/medya/kose-yazilari/recep-biyik/hizmet-ihracinda-yurt-disinda-yararlanma-kosulu.html
Açıkçası ulaştığım sonuç beni hiç memnun etmedi. Çeviri gibi soyut bir hizmetten nereden faydalanıldığının tespiti bence çok zor ve bunun mükellefler aleyhine yorumlanması can sıkıcı.
Sizin (ve birlikte çalıştığınız mali müşavir/muhasebecilerin) bu konudaki düşüncelerini merak ettim.
Herkese iyi çalışmalar ▲ Collapse | | | yazılımcı balı | Sep 6, 2021 |
Benim bildiğim bu hizmet ihracında vergi muafiyeti olayı yazılımcıların talepleri üzerine getirilmiş. Sanki yurtdışında bir şirkete yazılım hizmeti verdiğinizde şirket o yazılımı Türkiye'de veya internet platformunda hiç mi kullanmıyor? %99 kullanıyordur. Türkiye'de hiç satışı/operasyonu olmayan bir firma tamamen dahili bir yazılım yaptıracak da ancak o zaman.
Özelgeleri ben de 7-8 sene önce deliler gibi okurdum.
Sonra baktım ki bırakın hiz... See more Benim bildiğim bu hizmet ihracında vergi muafiyeti olayı yazılımcıların talepleri üzerine getirilmiş. Sanki yurtdışında bir şirkete yazılım hizmeti verdiğinizde şirket o yazılımı Türkiye'de veya internet platformunda hiç mi kullanmıyor? %99 kullanıyordur. Türkiye'de hiç satışı/operasyonu olmayan bir firma tamamen dahili bir yazılım yaptıracak da ancak o zaman.
Özelgeleri ben de 7-8 sene önce deliler gibi okurdum.
Sonra baktım ki bırakın hizmet ihracını Türkiye'de daha vergi daireleri arasında bir fikir birliği yok bizim ne olduğumuz ve ne yaptığımız konusunda. Saldım gitti artık. ▲ Collapse | | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Hizmet İhracatı, KDV No recent translation news about Türkei. |
Wordfast Pro | Translation Memory Software for Any Platform
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
Buy now! » |
| Trados Business Manager Lite | Create customer quotes and invoices from within Trados Studio
Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |