Насоки за оценяване на отговори на терминологични въпроси
Initiator des Themas: Mihail Mateev
Mihail Mateev
Mihail Mateev
Bulgarien
Local time: 03:11
Englisch > Bulgarisch
+ ...
Nov 21, 2011

Във връзка с оценяването на отговорите на терминологични въпроси, бих искал да привлека вниманието на питащите към насоките за оценяване с Kudoz точки на съответните отговори.

http://www.proz.com/faq/2893#2893

2.24 ... See more
Във връзка с оценяването на отговорите на терминологични въпроси, бих искал да привлека вниманието на питащите към насоките за оценяване с Kudoz точки на съответните отговори.

http://www.proz.com/faq/2893#2893

2.24 - What is the criteria for the number of points (1-4) I should award to the selected answer?

When deciding how many points to award, please consider this scale as a guideline:

4: Answer was acceptable, explanation was good, reference was provided (or not needed)
3: Answer was acceptable, explanation was good, but reference was lacking
2: Answer was acceptable
1: Answer was somewhat helpful

Превод на български (мой, за неанглоезичните колеги)

2.24 - Какъв е критерият за брой на точките (1-4), с които трябва да наградя избрания отговор?

Когато решавате с колко точки да наградите отговора, моля, като насока имайте предвид следната скала:

4: Отговорът е приемлив, обяснението е добро, осигурена е препратка (или такава не е била нужна)
3: Отговорът е приемлив, обяснението е добро, но липсва препратка
2: Отговорът е приемлив
1: Отговорът е донакъде полезен

Конкретния повод, по който пиша този постинг, е че преди време при буквално еднакви отговори (като моят беше и с препратка и алтернативни предложения за превод, дори имаше и едно одобрение от колега), а колегата, който предложи превода, предложението беше без обяснение, без препратка. В края на краищата питащият избра неговия отговор, и то с 4 точки.

И така, защо е добре да се спазват горецитираните насоки от питащите? Защото, ако подобно неаргументирано оценяване продължава, питащите ще страдат, тъй като колегите няма да си губят времето да търсят препратки и алтернативни преводи, след като няма надежда отговорите да бъдат оценени по достойство. Така питащите няма да получават най-добре обосновани отговори. В резултат на това е възможно преводът на питащите да не стане най-добър, оттам - рискува се качеството на превода. А когато качеството на превода не е добро, знаем какво става - преводите спират.

П.С. Нямам нищо против нито питащия, нито против колегата, чийто отговор бе избран. Опитвам се, с илюстрация от личния ми опит да дам насока как да подобрим отговорите си, как да повишим мотивацията на отговарящите да дават обяснения и препратки и въобще да подобрим терминологичните отговори.

Някой друг път ще напиша постинг и как се задават въпроси...
Collapse

Christo Metschkaroff
Christo Metschkaroff  Identity Verified
Bulgarien
Deutsch > Bulgarisch
+ ...
"Насоки за оценяване на отговори на терминологични въп Dec 12, 2011

Надявам се да бъда и кратък, и ясен. От цялата борба за точки, питащият е най-незнаещ. Като как аджеба той да оцени необходимото му късче знание? Ами - ясно как. Като одобряващите (отговарящите) посочат някакъв правилен отговор. Ама те знаят ли? И се почва едно питане, недоволст�... See more
Надявам се да бъда и кратък, и ясен. От цялата борба за точки, питащият е най-незнаещ. Като как аджеба той да оцени необходимото му късче знание? Ами - ясно как. Като одобряващите (отговарящите) посочат някакъв правилен отговор. Ама те знаят ли? И се почва едно питане, недоволствуване, роптание... А пък и сума ти прелетни птици искат знания... Докато не се осъзнае елементарната шаячна правда, че трябва да изчерпиш налични източници, за да попиташ за нещо, оправия няма да има - оправия в смисъл на нормален, правилно зададен въпрос и съответния му правилен отговор...
Иска ми се да зачекна и това: вкарване на информация по подобаващ, лексикографски издържан начин. Повтарям мислата си, че правилно зададен и правилно отговорен въпрос - остават вечни. Това не е малко, нали?
Хубаво е, че се дава гласност на лични тревоги, които са и притеснения на други форУМНИЦИ... Добре звучи, а? Ха дано има и резултат(и)!
Collapse

Mihail Mateev
Mihail Mateev
Bulgarien
Englisch > Bulgarisch
+ ...
THEMENSTARTER
Off-topic Dec 12, 2011

Винаги съм се чудел на винаги леко закачливите коментари на съфорумците си.

Christo Metschkaroff
Christo Metschkaroff  Identity Verified
Bulgarien
Deutsch > Bulgarisch
+ ...
Насоки Р·Р° оценяване РЅР° отговори РЅР° терминологични РІСЉРїС Dec 13, 2011

Г-н Матеев, прекалено подозрително гледате на коментари(те). Те или са добри, или не. Едва ли аз говоря от името на форУМНИЦИТЕ! Но определено ми се струва, че никога не влагам закачливост в коментарите си. Ако отстрани изглежда така - декларирам най-тържествено, че "не влагам з... See more
Г-н Матеев, прекалено подозрително гледате на коментари(те). Те или са добри, или не. Едва ли аз говоря от името на форУМНИЦИТЕ! Но определено ми се струва, че никога не влагам закачливост в коментарите си. Ако отстрани изглежда така - декларирам най-тържествено, че "не влагам закачливост в коментарите си"! Това, което искам да влагам и ми се струва, че го влагам, е малко "разчупеност" на изказа. Просто дървени разсъждения - не ми се четат и коментират! Ей тъй, на!...Collapse

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

You can also contact site staff by submitting a support request »

Насоки за оценяване на отговори на терминологични въпроси

Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »
CafeTran Espresso
You've never met a CAT tool this clever!

Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer. Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools. Download and start using CafeTran Espresso -- for free

Buy now! »