Як записати прізвище англійською, німецькою? Initiator des Themas: Evite
|
Привіт народ.
Таке питання — як записати прізвище, щоб воно було зрозуміле англомовній людині? Я знайшов в мережі купу, транслітерацій, але незрозуміло, яка з них годиться. Чи в будь-якому випадку, це неможливо?
Прізвище — Дацюк.
Datsyuk чи Datsiuk? «Яценюк» в неті зустрічається обома варіантами.
Я дививсі в поляків, ц в них як c, виходить на одну літеру менше — Dacyuk. Так можна? А ще є способи з діакритикою...
Ще б хотілось дізнатись запис німецькою. | | | Oleg Delendyk Ukraine Local time: 17:44 Englisch > Russisch + ...
Evite wrote:
Привіт народ.
Таке питання — як записати прізвище, щоб воно було зрозуміле англомовній людині? Я знайшов в мережі купу, транслітерацій, але незрозуміло, яка з них годиться. Чи в будь-якому випадку, це неможливо?
Прізвище — Дацюк.
Datsyuk чи Datsiuk? «Яценюк» в неті зустрічається обома варіантами.
Я дививсі в поляків, ц в них як c, виходить на одну літеру менше — Dacyuk. Так можна? А ще є способи з діакритикою...
Ще б хотілось дізнатись запис німецькою.
Dazük. Але, мабуть потрібен універсальний варіант. Див. міжнародний паспорт. | | | | Olga Wa Ukraine Polnisch > Ukrainisch + ...
Польською правильно буде: Daciuk. | |
|
|
Jarema Ukraine Local time: 17:44 Mitglied (2003) Deutsch > Russisch + ... Moderator dieses Forums Модерн не завжди буває адекватним | Sep 24, 2015 |
Oleg Delendyk wrote:
Dazük. Але, мабуть потрібен універсальний варіант. Див. міжнародний паспорт.
Якщо брати класичне написання, буде Dazjuk.
Писати німецькою Dazük я би категорично не рекомендував. Але все залежить від того, для чого потрібен варіант. Можна й інші побачити. І по ISO 9. І на кшталт англійського написання.
[Edited at 2015-09-24 13:11 GMT] | | | Oleg Delendyk Ukraine Local time: 17:44 Englisch > Russisch + ... Коли пан Дацюк поїде за кордон, | Sep 24, 2015 |
Jarema wrote:
Oleg Delendyk wrote:
Dazük. Але, мабуть потрібен універсальний варіант. Див. міжнародний паспорт.
Якщо брати класичне написання, буде Dazjuk.
Але все залежить від того, для чого потрібен варіант. Можна й інші побачити. І по ISO 9. І на кшталт англійського написання. [Edited at 2015-09-24 13:11 GMT]
йому не видадуть окремі паспорти для Великої Британії, Німечиини, Данії, Швеції чи Польщі. Запису німецькою у міжнародному паспорті не буває. | | | Jarema Ukraine Local time: 17:44 Mitglied (2003) Deutsch > Russisch + ... Moderator dieses Forums
Oleg Delendyk wrote:
йому не видадуть окремі паспорти для Великої Британії, Німечиини, Данії, Швеції чи Польщі. Запису німецькою у міжнародному паспорті не буває.
Так воно і є. Але ж людина запитала. Ми відповідаємо. І незалежно ні від чого "модерновий покруч" Dazük краще не писати. Фактично це наближений до нормального німецького написання варіант ISO. Для життя краще написати Dazjuk. | | |
Jarema wrote:
Але все залежить від того, для чого потрібен варіант.
Я дотримуюсь тієї думки, що в усіх офіційних паперах потрібно вказувати ПІБ так,
як вони стоять в закордонному паспорті. А для цього взагалі в
міграціїній службі автоматичною транслитерацією користуються (див. офіційні джерела) і
ніяких заперечень не приймають. Тому в англомовних країнах непорозумінь не повинно бути.
Але німці в консульстві вимагають, щоб написання було у відповідності до классичного.
http://www.ruskonsulatbonn.de/ru/index.php/menu-notariat/271-pravila-transliteratsii.html. | |
|
|
Jarema Ukraine Local time: 17:44 Mitglied (2003) Deutsch > Russisch + ... Moderator dieses Forums
Nelli Chernitska wrote:
Я дотримуюсь тієї думки, що в усіх офіційних паперах потрібно вказувати ПІБ так,
як вони стоять в закордонному паспорті. А для цього взагалі в
міграціїній службі автоматичною транслитерацією користуються (див. офіційні джерела)
я перекладав багато документів на німецьку мову. Внутрішні німецькі інстанціі завжди вимагали, щоб в таких перекладах вказували варіант за ISO 9. Тоді ми писали два варіанти. Один - як в паспорті і інший за правилами ISO 9.
Тобто варіантів багато. Потрібно знати мету. | | |
Я вказала посилання на консульство, бо саме його мені прислали, коли я місяць тому перекладала атестати, дипломи, довідки про несудимість тощо.
Думаю, що автор запитання вже може зробити відповідні висновки. Завжди треба мати варіанти. | | | Evite Ukraine THEMENSTARTER Дякую всім за допомогу | Sep 26, 2015 |
Справа в тому, що потрібно: - вести ділове листування із закордонними колегами, тому я хотів би записувати прізвище більш-менш зрозумілим для них, уникнути невимовної абракадабри;
- для резюме;
- при можливому укладенні договору, потрібно вказати ПІБ, тоді доведеться скористатися офіційною паспортною транслітерацією, напевно.
| | | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Як записати прізвище англійською, німецькою? CafeTran Espresso | You've never met a CAT tool this clever!
Translate faster & easier, using a sophisticated CAT tool built by a translator / developer.
Accept jobs from clients who use Trados, MemoQ, Wordfast & major CAT tools.
Download and start using CafeTran Espresso -- for free
Buy now! » |
| LinguaCore | AI Translation at Your Fingertips
The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |